Zaparowane, wręcz mokre szyby w OI 1,9 TDI kombi climatronic

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fijol687
    Classic
    • 2010
    • 8

fish2048, do sprawdzenia przełącznik. Żeby go wyjąć trzeba wyjąć cały ten górny schowek ( półeczkę w MINT-cie ) razem z nawiewami ( trzeba delikatnie podważyć całość do góry - trzyma się na kilku zatrzaskach ). Potem odpinasz wtyczkę od przełącznika, wyciągasz przełącznik na wierzch, rozbierasz go i sprawdzasz czy wszystko jest OK. Wewnątrz nie ma elektroniki ( przynajmniej tak wynika ze schematu ) jest tylko podświetlenie i styk zwierający. Do przełącznika dochodzą 4 przewody: dwa brązowe ( oba to masy ), zielono-czerwony to podświetlenie i brązowo-czerwony to styk włącznika awaryjnych. Te dwukolorowe przewody idą bezpośrednio do układu wykonawczego centralnej elektryki nad nogami kierowcy ( złącze oznaczone jako "G", ziel-czer pin 2 i brąz-czer pin 9 ).
  • barmanek
    Classic
    • 2008
    • 17

Od jakiegoś czasu mam nieustanny problem z mokrymi szybami. Przeczytałem gdzieś na forum, że pomoże mi wymiana filtra przeciwpyłkowego. Wymieniłem go na jesieni pomogło na dwa dni. W tej chwili kupiłem z węglem i chciałem go wymienić, ale kolega powiedział mi, że on w zimie jeździ bez filtra, bo nie ma pyłków. Wyciągnąłem stary filtr na ramkę założyłem pończochę i przez dwa dni jeżdżę bez filtra, no i bez zmian szyby jak były mokre tak są nadal. Jeździłem na klimie auto, następnie na ustawianej manualnie na dużym nadmuchu na przednią szybę z różną temperaturą, następnie z zamkniętym obiegiem i we wszystkich przypadkach jest podobnie – woda czasami wręcz cieknie po przedniej szybie, a boczne muszę non stop przecierać. Bardzo proszę o pomoc, może popełniam jakiś prosty błąd.
    Zbychu z Gliwic

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

A w srodku woda z dywanikow to odparowala?? Czy nasiakla w dywany.

Jak w srodku bedzie wilgosc to szyby beda parowac. Ja to robie tak, ze jak jade gdzies dalej to wlaczam ogrzewanie mocniej co jakis czas przewietrze auto otwierajac szyby i problemu nie ma.

Mozna jeszcze zrobic inaczej, zamiast klimy na auto, dac nadmuch na szybe i tylko zmienic szybkosc dmuchawy.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Maru 123
        RS
        • 2008
        • 4660

barmanek,
        - filtr kabinowy do wymiany
        - PORZĄDNE odkurzanie auta i mycie szyb
        - pod dywaniki gazety żeby wilgoć wchłonęła a jak możesz to jeżdzij narazie tylko z dywanikiem kierowcy resztę wyjmij na czas suszenia
        - jak możesz postaw auto w ciepłym garażu z otwartymi drzwiami żeby wyschło
        - sprawdż czy Ci nic nie przecieka np przez uszkodzoną folię na drzwiach pod tapicerką
        1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• rogoz
          Rider
          • 2006
          • 397

Re: Zaparowane, wręcz mokre szyby w OI 1,9 TDI kombi climatr

Sprawdź pod Vagiem czy Climatronic wskazuje jakieś błędy, Mógł paść serwomechanizm od klapy obiegu zamkniętego. Na VAGu powinien być wtedy błąd: 01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71) , 37-00 - Faulty
          Było o tym w wątku: http://forum.octaviaclub....6&highlight=v71
          Jak nie masz Vaga to możesz obieg wewnętrzny sprawdzić następująco:
          - obroty wentylatora na max
          - włączasz/wyłączasz obieg zamknięty i nasłuchujesz czy pracuje klapa obiegu zamkniętego - zmienia się odgłos z nadmuchu

Komentarz

• Witek1952
            Ambiente
            • 2007
            • 196

Maru 123. Pod tapicerką drzwi jest gąbka nie folia może to ona tak ładnie trzyma wigoć. Pozdrawiam.
            Witek

Komentarz

• rezon
              RS
              • 2006
              • 1894
              • Volvo
              • AKL 1.6 MPI 101 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Maru 123
              sprawdż czy Ci nic nie przecieka np przez uszkodzoną folię na drzwiach pod tapicerką
              zwłaszcza to

Komentarz

• bogusg
                Rider
                • 2007
                • 355

A nie musisz dolewac płynu do układu chłodzenia. Czasmi też taki efekt występuje gdy przecieka nagrzewnica.
                Teraz xenony by krzynol

Komentarz

• Maru 123
                  RS
                  • 2008
                  • 4660

Witek1952, w nowszych modelach jest gąbka w starszych folia :P
                  1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• barmanek
                    Classic
                    • 2008
                    • 17

Wczoraj w nieogrzewanym garażu zostawiłem na noc otwarte wszystkie okna - dzisiaj było zdecydowanie lepiej. Drogę do pracy około 50 km przejechałem na auto w climatroniku 22 stopmie C z mimimalnie opuszczoną szybą. A w drzwach mam folię - demontowana była kiedyś tapicerka w związku z wymianą mikrowyłącznika. I właśnie mam pytanie: jak sprawdzić czy nic nie przecieka?
                    Zbychu z Gliwic

Komentarz

• Maru 123
                      RS
                      • 2008
                      • 4660

barmanek, Polej drzwi-szyby od góry (tak jak pada deszcz) i otwórz drzwi i zobacz czy cieknie Ci na próg, tapicerkę dywaniki. jeśli stoi tam woda to wiadomo folia do podklejenia :wink: a z tym zaparowaniem to wyjmij jeszcze te wszystkie dywaniki zostawiaj otwarte auto na noc i jak jedziesz to ogrzewanie na max i dmuchawa też uchyl lekko szybę ok 10cm i tekimi krokami auto powoli ci sie osuszy :wink:
                      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• leszekmw
                        RS
                        • 2005
                        • 5356

barmanek, klima się nie włącza w niskich temperaturach , poniżej 4st.
                        patrzyłeś w końcu czy wykładzinę masz mokrą :?:
                        sprawdzałeś jak ktoś radził obieg wewnętrzny czy Ci chodzi :?:
                        Zamieszczone przez barmanek
                        że on

w zimie jeździ bez filtra, bo nie ma pyłków

kurzu też niema , latającej w powietrzu soli też nie , bardzo mądrze Ci kolega radzi :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez barmanek
                        założyłem pończochę i przez dwa dni jeżdżę bez filtra, no i bez zmian szyby jak były mokre tak są nadal
                        może w pończoszkach miałeś mokro.. :szeroki_usmiech

weź chłopie załóż filtr :roll: to nie polonez
                        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                        GVI 1.4TSI
                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratoRS
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Filtr zalozyc i jezdzic z wcisnietym guzikiem nadmuchu na szybe, ten na gorze po lewej. Wtedy lepiej dziala osuszania powietrza
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Buba
                            Ambiente
                            • 2007
                            • 160
                            • Nissan

tez mialem przez pewien czas problemy z parowaniem, glownie tylnych bocznych szyb oraz tych z bagażnika, znalazlem sposob, ktory dziala u mnie:
                            - nawiew na przednia szybę + nawiew z przednich kratek;
                            - kratki boczne skierowane w strone bocznych szyb, lekko do góry;
                            - kratki środkowe skierowane w przód lekko w gore;
                            - temp 18 stopni i dmuchawa na polowe mocy (wg wskaznika)

... tak jak mowie, u mnie po kilku kilometrach nie ma problemu (a zdarza sie on, gdy pada deszcz)...

mam kombi+climatronik
                            ~~ pozdrawiam ~~
                            JaceK
                            _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
                            Black eleganzze in combi
                            President Johnny II ASC+ President MaryLand...

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Komentarz

Pracuję...